Деканът на Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Дорина Асенова откри ХІ-та Национална студентска академия по хирургия

Днес, 16.12.2022 г. в УМБАЛ „Лозенец“ беше даден старта на традиционната Национална студентска академия. Проявата се организира от болница „Лозенец“, Медицински факултет - СУ "Климент Охридски" и АСМБ-СУ  и се радва на голям интерес от бъдещите лекари - участниците тази година са най-многобройни – 138. Те са от всички курсове на  медицинските факултети у нас, както в столицата (СУ „Св. Климент Охридски, Медицински университет), така и от медицинските университети в Пловдив, Варна, Стара Загора, Плевен и Бургас.

На откриването на събитието присъстваха деканът на Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Дорина Асенова, директорът на лечебното заведение д-р Христо Стоянов, доц. д-р Радосвет Горнев, основател на Академията, ръководител на Катедра „Хирургически болести, акушерство и гинекология“, д-р Ваня Митова, началник на Отделението по обща хирургия, главната сестра  Снежана Ранчова.

  В своите встъпителни думи деканът на Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Дорина Асенова припомни първите стъпки на Академията преди 11 години и трудностите покрай нейната организация и провеждане. Доц. Асенова благодари на ръководния екип на болницата в лицето на д-р Христо Стоянов за подкрепата и на доц. Радосвет Горнев за ентусиазма и пожела на участниците: „Успех, успех, успех и усмивки“.

В своето приветствие директорът на лечебното заведение д-р Стоянов пожела успех на Академията и заяви, че студентите винаги могат да разчитат на  подкрепата на ръководния екип на болницата за всяка тяхна инициатива като припомни успеха на Лятната академия по спешна медицина. 

Официалната част на събитието продължи с експозето на  доц. д-р Радосвет Горнев, основател на Академията, ръководител на Катедра „Хирургически болести, акушерство и гинекология. Той сподели вълнението си, благодари на организаторите и всички присъстващи студенти като акцентира на факта, че голяма част от първите участници в Академиите вече са водещи специалисти в различни хирургични клиники.

Водещите на събитието обявиха и благородната кауза, около която да се обединят всички участници – събирането на средства за лечение на малката Нелис от Велико Търново.