Д-р Ясен Мутафов: Сърдечен масаж в първите пет минути спасява живот

Болница Лозенец организира обучителен курс „Всеки може да спаси живот“
Студенти по медицина: Спаси човек с ритъма на песента - “Stayin' Alive” на Би Джийс

В два поредни дни в болница Лозенец се организира обучителен курс „Всеки може да спаси живот“. Екип реаниматори ще обучава студенти по медицина от София и Плевен да оказват първа помощ и най-вече сърдечен масаж върху макети.

Практическият курс е е по инициатива на Асоциацията на студентите по медицина в България - СУ и е във връзка с отбелязването на Световния ден за рестарт на сърцето – 16 октомври. 

Интервю на Гергана Хрисчева с Десислава Господинова и Митко Господинов за БНР

"Имаме огромна нужда от допълнително обучение по спешна помощ, защото програмата ни е фокусирана върху спешните случаи по отделните дисциплини, а не по обща спешна помощ", разказаха за БНР студентите в пети курс по медицина и членове на Асоциацията на студентите по медицина в България – СУ  - Десислава Господинова и Митко Господинов. Те участват за пореден път в обучение, посветено на спешната помощ.

По думите им спешната помощ не е достатъчно добре застъпена, така че да ги подготви добре за реалния живот и шокът, който се изпитва, когато за първи път се срещне с такъв пациент.

"Хората трябва да осъзнаят, че не бива да се страхуват в критична ситуация, да си мислят, че по-скоро може да навредят на човек, затова ние ще им обясним механизмите на действие при първа помощ", каза Десислава Господинова, пети курс студентка по медицина в МФ на СУ, родом от Хасково. Вече знае какво ще специализира, но най-важното е, че иска да остане в България.

Миналата година Деси участва в друга подобна инициатива, организирана от тяхната асоциация - Национална студентска академия по спешна медицина. Имахме обучители от много болници и най-полезното за мен беше, че разбрах, че спешната медицина се практикува успешно в България, посочи още Деси Господинова.

"Както е важно за научим за работата на диспечерите в спешната помощ, колко е отговорна тяхната дейност. Обучаваха ни и как да работим с дефибрилаторите поставени на открито. За спешната помощ у нас и вечният въпрос навреме ли идва тя, бих казала, че има неща като трафик, върху които ние не можем да повлияем. Да, не винаги линейките в България пристигат за тези нужни 8 минути - точно затова е нашето обучение - да знаем какво да правим докато дойдат те", каза още тя.


Кампанията, с участието на представители на АСМБ от столицата и Плевен, ще протече в рамките на два дни. На 14 октомври от 15.00 ч. в аулата на лечебното заведение започва практическата част на курса. 

"Едно от най-важните неща, които трябва да направи човек, видял припаднал на улицата или в трамвая, пред блока, е да не остава безучастен, да знае, че той трябва да направи нещо",посочи Митко Господинов, също пети курс в МФ на СУ, родом от Бургас. Той се е насочил към кардиохирургията и неговата мечтае да работи зад граница.

"Това искаме да покажем на хората, когато във втората част от инциативата, ние ще бъдем обучители - че да помогнеш е нещо елементарно, но не трябва да се плашиш, а трябва да действаш. Защото така може да спасиш човешки живот.

Най-важното, докато се чака екипът на Бърза помощ, е да се помогне на пострадалия сърцето му да продължи да работи. Това става именно чрез сърдечен масаж. Тези гръди компреси всъщност изтласкват кръв и поддържат циркулацията на кръвта в тялото. Най-важното нещо е тази кръв да достига до мозъка. Там кислородът в кръвта поддържа мозъка жив за по-дълго време. Докато не дойде линейка.

Освен сърдечен масаж се прави и обдишване. Това по време на пандемията обаче не се правеше. Правилото е на 30 притискания да се направят две обдишвания.

А ритъмът, по който се правят притисканията на сърцето отговарят на ритъма на песента - “Stayin' Alive” - това спасява живот. И това продължава до идване на спешните медици...

Висококвалифицираният преподавателският екип е ръководен от д-р Ясен Мутафов, началник на Отделението по интензивно лечение. В обучението участват и д-р Жулиен Димитров, д-р Евелина Стоянова и д-р Камелия Джонова. Екипът ще обучава студентите за действие в реална ситуация, която налага оказване на първа помощ на пострадал чрез кардио-пулмонална ресусцитация (сърдечен масаж). 

 

 Интервю на Гергана Хрисчева с д-р Ясен Мутафов за БНР

"Подобни обучителни опреснителни курсове по първа помощ за медици се правят на всеки шест месеца в повечето държави. Не и у нас. Най-важното в една реална ситуация с пострадал човек е да не се паникьосаш и да запазиш самообладание. След това да извикаш помощ", изтъкна за БНР д-р Ясен Мутафов, анестезиолог и началник на Отделението по интензивно лечение в болница "Лозенец".

"А докато дойде помоща, да вземе нещата в свои ръце, за да се печели време. Не е толкова важно обдишването, много по-важен е сърдечният масаж. Масажът трябва да се извършва със честота над 100 натиска в минута и не трябва да има никакво прекъсване на масажа. Трябва да бъде с достатъчно силен натиск, за да може сърцето да изхвърли достатъчно количество кръв във кръвообръщението, за до го поддържане. Натискът сам ще се усети колко да е силен, хората да не се страхуват, не могат да увредят повече от това, в което е изпаднал пострадалият.

Първите пет минути са рещаващите да започнем със сърдечния масаж, за да можем да се достави кислород до мозъка. Мозъкът е нещото, което най-много страда от липсата на цирулация. Всяка загуба на време сваля с около 10 на сто шансът на този човек да оцелее. Правим масажа, докато не се възстанови сърдечната дейност.

Обдишването също става по правила - пострадалия да е във хоризонтално положение, с глава леко назад и нагоре и поддържане на челюстта. Позицията на главата трябва да е такава, че да има проходимост на дихателните пътища. Ако не е с правилна позиция, езикът ще е паднал назад - това, което казваме " глътнал си езика". Това препоръча още д-р Ясен Мутафов, началник на Отделението по интензивно лечение в болница "Лозенец".

 

На 16 октомври от 12.00 ч. в РИНГ МОЛ – София, ниво 1, вече обучените студенти ще демонстрират пред посетители на търговския център как се оказва първа помощ.

Целта на демонстрацията е студентите-медици да убедят хората с различна възраст и професия колко важно е да се помогне на пострадал чрез правилния метод за извършване на сърдечен масаж.

Младежите ще раздават на посетителите и специално изготвената за повода листовка „Всеки може да спаси живот“, съдържаща алгоритъм на действие в случай на ситуация с пострадал, който се нуждае от оказване на първа помощ.

БНР
14.10.2022